Granitový riad vs. mramorový riad - porovnanie materiálov a rozdiely

Vnutorná úprava kameninových riadov, sa u výrobcu Berlingerhaus delí do dvoch skupín. Mramor a žula. Oba sú to krásne a kvalitné materiály. Estetický rozdiel medzi mramorovou a žulovou úpravou je otázkou vkusu. Niektorí užívatelia dávajú prednosť tvrdosti a jednotnému vzhľadu žuly. Iní dávajú prednosť mramoru pre svoju eleganciu a hladký vzhľad.


Zrnká žuly sa vyobrazujú ako bodky vo vnútornej úprave riadu, ktoré sú v rôznych farbách a vzoroch. Najčastejšie sú biele, šedé, dokonca jemne červné zrná. Mramor má väčšiu vzorku, ako žula. Tieto veľké vzory sa môžu javiť ako nerovnomerne rozptýlené mraky mramorových zŕn. Žula je často definovaná ako najtrvanlivejší prírodný kameň, ktorý je k dispozícii. Je veľmi dobre známe, že v žuly nevznikajú trhliny a neolupuje sa. Má vysoký obsah kremeňa, čo z neho robí veľmi odolný prírodný kameň. Mramor je tiež tvrdý a pevný materiál, ale je viac v mikroskopickom pohľade porézny. Pórovitosť ho robí náchylnejším k poškrabaniu a poškodeniu. Môžu byť viditeľné škrabance na povrchu, ak spravíme rez priamo cez dno varnej nádoby.


Cena je dôležitým faktorom pri rozhodovaní o kúpe čohokoľvek. Obe povrchové úpravy kuchynského riadu prírodným kameňom sú u výrobcu Berlingerhaus k dispozícii vo vyššom a strednom cenovom rozpätí. Na trhu je taktiež k dispozícii mnoho lacných žulových povrchových úprav, taktiež ako aj lacných mramorových úprav.

Priemerné náklady na spracovanie mramorových povrchových úprav, ktoré sa získavajú aj z prírodného kameňa sú nižšie ako u žuly. Výrobné náklady na granitovú povrchovú úpravu sú oveľa vyššie ako na akýkoľvek typ mramorovej úpravy kuchynského riadu. Technologické procesy ako sú leštenie, nanášanie granitovej úpravy v trojitých vrstvách až po samotné hrubostenné spracovanie granitových varných nádob. Všetky tieto faktory robia granitový kuchynský riad drahším, ako sú riardy s mramorovou úpravou.

Ako aj žulové povrchy taktiež aj mramorové úpravy kuchynského riadu prinášajú pri každodennom použití mnoho výhod a bonusov.

Najdôležitejšie z nich sú :

  • možnosť pripravovať jedlá s minimálnym množstvom tuku alebo masla  a taktiež príprava jedál opekaných, grilovaných, vyprážaných bez úplného použitia tuku .Vždy treba zobrať do úvahy vlastnosti a povahu tepelne spracovávaných surovín.
  • granitová aj mramorová úprava nenasiaka vôňami z jedla.
  • neprihára, nepripaluje sa.
  • veľmi jednoduchá údržba.
  • vynikajúco rozvádza teplo po celej nádobe, pokrmy prehrieva nielen od dna, ale aj z hrubých stien samotných nádob.
  • o 35% skracuje prirodzený čas prípravy jedál.
  • o 35% energeticky nižšia spotreba pri varení.
  • dlhá životnosť a trvácnosť nepriľnavých granitových aj mramorových kameninových povrchov.

Výsledok porovnávania povrchových úprav je : kuchynský riad s mramorovou povrchovou úpravou je lacnejší ako riad s granitovou povrchovou úpravou