Restovaný losos so zemiačkami a zeleninou

Vhodný kuchynský riad na prípravu receptu:

kameninová rajnička, panvica s kameninovou úpravou

Omáčka s vňaťkou z petržlena

V kameninovej rajničke necháme pustiť polovičku z pripraveného masla. Lahôdkovú cibulku, bez zelených listov, nakrájame na drobno a restujeme na rozpálenom masle v rajničke. Po krátkom čase pridáme lyžicu hladkej múky, premiešame spolu s cibuľkou a restujeme do zlatista. Do toho prilejeme suché biele víno, smotanu, mlieko a vareškou, alebo silikonovou stierkou všetko dobre premiešame. Dochucujeme soľou a čiernym korením. Takto spracovanú omáčku občas premiešavame a varíme približne 15 minút. Pred koncom varenia pridáme pokrajanú petržlenovú vňaťku a dochutíme šťavou z citróna.

Príprava lososa so zemiačkami a zeleninou:

Zemiačky menšej veľkosti očistíme od šupky. Z mrkvy s vňaťkou odrežeme dlhú zelenú byľ a necháme asi 5 cm vňať. Pripravenú zeleninu umyjeme a varíme v osolenej slanej vode do polomäkka. Keď bude zelenina pripravená, vytiahneme ju z vriacej vody a odložíme na tanier. Predohrejeme kameninovú panvicu, pridáme na ňu rocha olivového oleja. Filet z lososa umyjeme, odstránime z neho šupiny a osušíme. Dochutíme ho soľou a čiernym korením. Na rozpálenej panvici začneme lososa opekať, najskôr kožou nadol, pokiaľ nebude koža chrumkavá. Potom ho otočíme na druhú stranu a k nemu na panvicu pridáme aj predvarenú zeleninu so zemiakmi. Zemiaky spolu so zeleninou na panvici priebežne otáčame  a restujeme spolu s filetom lososa. Ak by bolo potrebné, môžme pridať priebežne trocha olivového oleja. Dochutíme v závere šťavou z citróna z druhej polky a ked bude losos so zeleninou orestovaný, panvicu odstavíme zo sporáka. Na odstavenú panvicu pridáme druhú polovičku masla a necháme ju voľne spustiť a zľahka vmiešame do zemiakov a orestovanej zeleniny.

Suroviny:

  • 400 g filet lososa
  • 1 zväzok lahôdkovej cibuľky bielu časť
  • 50 ml suchého bieleho vína
  • 200 ml mlieka
  • 120 g masla 
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 200 ml 33% smotany na šľahanie 
  • čierne korenie mleté
  • morská soľ drvená
  • 1 hrsť nasekanej petržlenovej vňate
  • 1 citrón
  • 400 g malých zemiačkov
  • 1 zväzok mrkvy s vňaťou
  • olivový olej 

Doba prípravy: 45 minút

Počet porcií: 4